Mee doen met Mozaïek Lisse

Een voorbeeld van het maken van mozaïek

Het maken van een mozaïek is in de regel het werk van scholen,  families of buren aangevuld met kennissen en vrienden. Een mozaïek bestaat uit ongeveer 10.000 spelden per vierkante meter met even zoveel nagels, de bloempjes van de hyacint! Eerst beginnen de makers met het zoeken van een onderwerp, dit kan een foto, poster of een ander voorbeeld zijn.
Dit plaatje wordt tegenwoordig vaak ingescand en met de computer bewerkt en in kleur op de gewenste grootte geprint. Voorheen werd er werkt met een dia, waarna de tekening werd overgetrokken en ingekleurd op stevig papier. Voor de werktekening kan men ook de hulp inroepen van een door ons geselecteerd architectenbureau. Dit moet verlopen via Dorien Wassenaar. Men dient het ontwerp digitaal aan te leveren met de gewenste afmetingen. Nagegaan wordt of het ontwerp op de juiste manier te printen is, daarna als de print klaar is, krijgt het team bericht. Ingewikkelde kleurencombinaties wordt erg last te printen, maar bij tijdig aanleveren van het ontwerp kan men hier overleg over plegen. De afbeelding wordt op verstevigd tempex bevestigd.

Voorprikken

Als de werkruimte ingericht is met tafels, stoelen, verzamelbakjes, emmers met witte en zwarte spelden, kan met het voorprikken begonnen worden; elke nagel moet aan een speld geprikt worden. De werkruimte mag niet te warm zijn in verband met het krimpen en verwerken van de nagels. Tijdens dit voorprikken wordt constant naar de juiste kleuren gezocht, bij kwekers die de nagels van de hyacint beschikbaar stellen en bij de cellen waar de nagels bewaard worden.

Stekers

Ondertussen beginnen de stekers aan het bord. zij prikken de nagels op het tempex. Om steek- en kleurverschillen te voorkomen is het beter dat een persoon een bepaald gedeelte maakt. Als het mozaïek geheel gevuld is met nagels kan men met de afwerking beginnen. dit betekent met de schaar de bloemetjes bijknippen om de afbeelding strakker uit te laten komen en het aanbrengen van de laatste nuances. Voor een mozaïek van bijna negen viekante meter zijn ongeveer dertig mensen twee lange dagen in de weer. Meestal wordt op donderdag begonnen en kan het mozaïek  vrijdagavond of zaterdagochtend vroeg in de tuin geplaatst worden. Als het mozaïek in de tuin staat rest nog het aankleden van de tuin met verlichting.

 

Hoe komt een Mozaïek tot stand?

1. Nadat het ontwerp is uitgezocht wordt het uitgezaagd en aan elkaar bevestigd.

2.  Daarna wordt het voorbeeld in de juiste kleuren van de beschikbare hyacinten geschilderd.

3. Dan worden de kelkjes van de stelen afgeknipt

4.  Vervolgens wordt de speld in de kelk gestoken

5. Het eerste kelkje wordt geprikt, een historisch moment

6. Het prikken is een secuur werk.

7. Het mozaiek wordt nog een beetje bijgeknipt

Op dit moment zijn er geen foto's van het maken van mozaiek beschikbaar, dat wordt dit jaar na de wedstrijd geactualiseerd.