Richtlijnen voor het vervaardigen van een Mozaïek

Na het lezen en het eigen maken van de informatie vermeld in het reglement, is het hele karwei meer leuk en ontspannen dan moeilijk. Als idee voor een mozaïek kun je voorbeelden halen uit kleurboeken, kinderboeken, prentbriefkaarten, kranten, weekbladen, actuele Lissese topics etc. Wellicht denk je ook aan een zelf getekend ontwerp waarbinnen je je eigen creativiteit geheel kunt ontplooien. Je kunt ook denken aan actuele thema’s zoals de Olympische Spelen, het Europees kampioenschap voetbal, het Kyoto akkoord (het klimaat), maar ook minder zware onderwerpen zoals humor, stripfiguren etc.

Enkele technieken waarmee je kunt gaan werken:

1e Fijnsteken: op deze wijze wordt door iedere hyacintennagel een kopspeld gestoken. Benodigde bloemen per m2 = 4 curvers

2e Grofsteken: bij gebruik van deze techniek steekt men de gehele tros op het te maken mozaïek. Dit wordt gedaan op de grotere mozaïeken, minimale afmeting 2m2, en moet ten minste voor 80% met bloemen gestoken zijn. Benodigde bloemen per m2 = 4 curvers.

3e Strooien: de afgeritste bloempjes strooit men op het mozaïek.


Aandachtspunten/tips:

Afmetingen: de Commissie BloemenMozaïek Lisse stelt tempex platen in bruikleen ter beschikking (afmeting 1x1 meter of 2x1 meter). Op eigen gemaakte platen heeft u natuurlijk onbeperkte mogelijkheden.
Denk vooral aan de beschikbare kleuren van de hyacinten.
Het gekozen of gemaakte ontwerp via projector of met het ruitjesprincipe overbrengen op bijvoorbeeld pakpapier, daarna inkleuren.
Prik de vergroting op de piepschuimplaten en maak je mozaïek in de door jou gekozen techniek.
Begin altijd in het midden van de plaat en start met de contouren.
Let op een verzorgde afwerking en plaats je mozaïek zodanig, dat deze het best tot zijn recht komt.
Als je voor de eerste keer mee doet, maak dan je ontwerp niet te moeilijk, maar met grote vlakken en niet te veel details.
Inschrijf- en deelnameformulieren zijn te verkrijgen via onze website www.bloemenmozaieklisse.nl of via ons secretariaat
Alle deelnemers krijgen voor hun deelname een door het bestuur en de voorzitter van de jury ondertekend Deelname Certificaat.